Luciabrød – Svenske luciaboller

Server lune og nybagte luciaboller til luciaoptog den 13. dec. De skønne luciabrød kommer oprindeligt fra sverige, hvor man spiste dem til den traditionsrige lysfest, som vi i dag fejre med luciaoptog.

Luciabrød har en lækker gylden farve pga. safran. Det giver ikke bare bagværket en flot farve, men huset vil også dufte skønt.


Opskrift til 20 stk.

Køkkentid
15 min.

Ventetid
2 timer.

Ingredienser

1 g safran
100 g smør, blidt smeltet
2,5 dl mælk
15 g gær (dobbelt op, hvis du har travlt)
65 g sukker (4 spsk.)
1/4 tsk. salt
1 æg (halvdelen i dejen, halvdelen til at pensle med)
500 g Finax Hvedemel
evt. rosiner til pynt

Vurder denne opskrift


| af Luciabrød – Svenske luciaboller: 5 ud af 5 baseret på 1 anmeldelse

Del

Print

Fremgangsmåde

  1. Bland safran med lidt af sukkeret, og stød det i en morter.
  2. Smelt smørret blidt, tilsæt mælk, safransukker og gær. Rør godt, til gæren er opløst.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen igennem. Den må gerne være blød.
  4. Stil dejen til at hæve et par timer til dobbelt størrelse.
  5. Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse, ælter du igennem igen.
  6. Del dejen i 20 stykker, og form dem efter fantasi og humør. Eller som på billedet.
  7. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  8. Pynt med rosiner.
  9. Lad dem hæve en halv times tid. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  10. Pensl med æg, og bag den i en forvarnet ovn 10-15 minutter. Hold øje – de skal være gyldne, men ikke brune.
  11. Server dem, med koldt smør – eller bare som de er (der ér jo også ligesom en del smør i). De er allerbedst, når de er friskbagte.

Udviklet af Bodil på Muttionline – lidt grønnere, lidt nemmere og med smæk på smagen.

Finax skifter navn til Valsemøllen
Se historien her
+

Elsker du også en god start på dagen?

Få et hæfte fyldt med masser af lækre opskrifter på Grød & Brød med masser af fuldkorn, frø og kerner, så du kan give dig selv og din familien en god start på dagen.

Udover inspirationshæftet er du også sikret løbende bageopskrifter, bagetips og masser af bageglæde.

Udfyld denne formular, og inspirationen er på vej til dig.