Efterårstærte med mazarinfyld og æblekompot

Efteråret står næsten altid på dejlige æbler både de søde og syrlige, og hvad gør et æble bedre end at kombinere det med kage

Ditte Julie Jensen er også begrejseret for æblesæsonen og den nye Kage Hvedemel, derfor har hun været i køkkenet og udviklet denne helt uimodståelig tærte med mazarin og æblekompot.


Opskrift til 6-8 personer

Ingredienser

Mørdej
150 g Finax Kage Hvedemel
60 g flormelis
75 g blødt smør
2 æggeblommer

Mazarinfyld
100 g ren rå marcipan
75 g lyst rørsukker
50 g blødt smør
1 stort æg
1/2 citron, saft
50 g god mørk chokolade

Æblekompot
2 blade husblas
450 g skrællet æbler
100 g lyst rørsukker
2 citroner (både saft & skal)
65 g brun farin

Iøvrigt 
1 dl flødeskum
skovsyrer

Del

Print

Fremgangsmåde:

Mørdej – 1. del

  1. Smuldr Kage hvedemel, flormelis og blødt smør til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet.
  2. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1 time.

Mazarinfyld

  1. Ælt rå marcipan, rørsukker og smør godt sammen, gerne med hænderne – ingen marcipanklumper.
  2. Rør ægget i massen og rør herefter citronsaft i til dejen er homogen.

Mørdej – 2. del

  1. Ælt mørdejen kort sammen og udrul herefter dejen på et let drysset mel bord i 2-3 mm tykkelse.
  2. Kom dejen op i tærteformen og fjern overskydende dej i kanterne.
  3. Kom mazarinfyldet op i den ubagte tærte, og bag tærten i en forvarmet ovn ved 210°C (190°C varmluft) i ca. 20 min. Lad tærten køle helt af i formen.
  4. Smelt chokoladen i mikrobølgeovnen eller over vandbad. Pensl eller smør den smeltede chokolade ud over tærten. Stil tærten på køl i 10 min.

Æblekompot

  1. Udblød husblassen i koldt vand.
  2. Skræl æblerne og fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker.
  3. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med sukkeret og citron (både skal & saft). Kog æblerne i ca. 5-10 min.
  4. Tilsæt herefter brun farin, og lad det små simre i 15-20 min. Æblerne burde være kogt ud til mos (de må gerne have lidt struktur)
  5. Knug husblassen fri fra vand og rør den ud i æblekompotten. Lad kompotten køle en smule inden den fordeles på tærten.

Pynt

  1. Pisk fløden til en sprøjtefast flødeskum og server den til tærten, eller ansæt en fin perlekant af flødeskum langs tærtens kant.

Finax Kage Hvedemel er lavet af dansk vinterhvede, der har et lavere indhold af gluten end almindelig hvedemel til fx brød. Finax Kage Hvedemel gør dit bagværk ekstra luftigt og saftigt, samt giver dine småkager og tærtebunde det rette knæk. Har du ikke Finax Kage Hvedemel, kan du godt udskifte med en almindelig hvedemel.