Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 001 / Grydebrød

Slå benene væk under dine gæster og dig selv med verdens nemmeste brød, både at tilberede og at bage, nemlig grydebrødet.


Verdens bedste brød kan bages af en fireårig, mener Jim Lahey, professionel bager og manden bag relanceringen af grydebrødet, der hitter i bageovne verden over, fordi det netop er nemt at bage. Som navnet så passende indikerer, skal du bruge en gryde, enten en støbejernsgryde med låg eller en stegeso til at bage grydebrød. Grydebrød kan laves af en æltefri dej, en grunddej til fx Focaccia  eller prøv Finax grydebrød med spelt.

Når dejen er på plads, kommer vi til den nemme del. Tænd ovnen på 250 grader og varm gryden op i ca. 30 minutter. Det er vigtigt, at gryden er gennemvarmet, før den hævede dej hældes i. Når du har hældt dejen i den varme gryde, skal du lægge låg på gryden og bage videre ved 250 grader i 30 minutter. Derefter tager du låget af gryden og bager brødet i 15 minutter mere ved samme temperatur, til det er færdigt. Med den fremgangsmåde imiteres principperne ved en dampovn, og du får et sprødt brød – nemt og lækkert.

Se hvordan du laver en flot skorpe og får din dej hen i en varm støbejeensgryde i videoen nedenfor, opskriften på brødet får du her.

Hvorfor bage brød i en gryde?

Når du bager dit brød i en gryde, så skaber du stort set de samme forhold, som man kun kan opnå i en professionel ovn. Gryden sikrer, at fugten fra brødet forbliver inde i gryden. Det skaber damp, som sikrer, at brødet når at hæve færdigt, danne de karakteristiske lufthuller og udvikle masser af smags- og aromastoffer, inden skorpedannelsen går i gang. Den sikrer også, at varmen fra gryden giver en ensartet og jævn varme til brødet, som også er medvirkende til at opnå en sprød og smagfuld skorpe. Det er vigtigt, at man tager låget af i den sidste del af bagningen, for at give en gylden og sprød skorpe med masser af smag.

Miljo-05

Del

Print

Finax skifter navn til Valsemøllen
Se historien her