Rugbrød med surdej

Lækkert og nemt rugbrød med egen surdej


Opskrift til 1 stort eller 2 små rugbrød

Køkkentid
35 min.

Ventetid
5 t 45 min.

Ingredienser

  • Surdej:
  • 3 dl vand
  • 2 dl surmælksprodukt
  • 2 dl Finax rugmel
  • Rugbrød:
  • 400 g Finax skårne rugkerner
  • 7 dl vand
  • 300 g Finax rugmel
  • 150 g Finax hvedemel
  • 200 g blandede frø, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø
  • 1 spsk. fint salt
  • 2 ½ dl surdej
  • 10 g gær
  • 1½ dl hvidtøl

Del

Print

Surdej, startes op 3 dage før anvendelse
Rør alle ingredienserne godt sammen, og hæld dejen på et glas med låg eller en skål med låg. Lad låget ligge løst på.  Rør i surdejen 2 gange dagligt. Skal opbevares ved stuetemperatur.

  1. Kom rugkerner og vand i en gryde og lad simre under låg i 3 minutter.
  2. Kom de to slags mel i en skål. Tilføj frø, salt, surdej, smuldret gær og øl.
  3. Tilsæt til sidst de kogte rugkerner og rør dejen godt sammen.
  4. Kom dejen i en stor smurt rugbrødsform eller 2 små.
  5. Prik hul i dejen med en gaffel og dæk formen med film.
  6. Lad dejen hæve i stuetemperatur i 3-4 timer.
  7. Sæt ovnen på 200 grader.
  8. Bag brødet i 1 time og 45 min. Tag brødet ud og afkøl det helt, før du skærer i skiver.