Lagkage med vanilje og jordbær

Smagen af sommer! En skøn lagkage med jordbær og vaniljecreme. Den perfekte dessert til særlige, festlige lejligheder, når nogen eller noget skal fejres.

Til foråret og sommerens fester hører der skønne kager til. Denne fantastiske lagkage med hjemmebagte bunde, jordbærmousse, vaniljecreme, jordbærgrød og marcipan er udviklet af  Ditte Julie Jensen. Den  perfekte fødselsdagskage, som både børn og voksne vil elske.


Opskrift til 12 personer

Køkkentid
2 timer

Ventetid
på køl 4-5 timer

Ingredienser

Vaniljecreme:
1 vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
20 g maizena majsstivelse
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
2 dl piskefløde

Lagkagebunde:
1 god vaniljestang
3 æg, str M/L
175 g lyst rørsukker
70 g Finax hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel
1 citron, saften

Jordbærmousse:
2 blade husblas
1 vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
200 g friske jordbær (frost kan også anvendes)
1 økologisk citron, saft og skal
5 hele sorte peberkorn
2 dl piskefløde

Jordbærgrød:
2 blade husblas
1 vaniljestang
50 g lyst rørsukker
300 g jordbær
1 økologisk citron, saft og skal
1/2 dl hyldeblomstsaft
3 tsk maizena
2 spsk vand

Marcipanomslag:
1/2 dl piskefløde
200 g ren rå marcipan

Pynt:
1 dl piskefløde
små marcipanroser

Del

Print

Fremgangsmåde:

Vaniljecreme:

  1. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret.
  2. Rør maizena ud i 2 spsk. mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt.
  3. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet.
  4. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker.
  5. Tag gryden af varmen, tag vaniljestangen op, og sæt cremen i køleskab til den er helt kold.

Lav i mellemtiden bundene. Tag dernæst cremen ud fra køleskabet, pisk den lind med en elpisker. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den lidt ad gangen sammen med den kolde vaniljecreme. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.

Lagkagebunde:

  1. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret.
  2. Pisk æg, rørsukker og vaniljekorn til en meget luftig og tyk æggesnaps.
  3. Bland hvedemel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen.
  4. Fyld dejen i en springform, hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter til den giver efter ved let tryk.
  5. Lad bunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri og bagepapir fjernes.
  6. Flæk bunden i to lige tykke dele med en savtakket kniv.

Rengør springformen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Kom den ene bund nederst, fordel vaniljecremen henover bunden. Placer endnu en bund ovenpå cremen.Forbered moussen.
lagkagebundelagkage

Jordbærmousse:

  1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.
  2. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret.
  3. Rens og nip jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Skyl citronen og riv skallen meget fint.
  4. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukker, jordbær, citronskal, og -saft og peberkorn op i en lille gryde og lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det småsimre i 5 min. under låg.
  5. Passér kompotten igennem en sigte for at adskille jordbærsaften fra jordbærkompotten. Kasér kompotten.
  6. Rør den udblødte og afdryppede husblas direkte i jordbærsaften og lad det herefter svale til den er håndvarm.
  7. Pisk fløden til let skum og rør en tredjedel af den letpiskede fløde sammen med jordbærsaften.
  8. Kom nu jordbærfløden over i den resterende letpiskede fløde og vend det forsigtigt sammen til en glat mousse.
  9. Hæld forsigtigt jordbærmoussen oven på bunden, og stil kagen på køl i mindst 2-3 timer.

lagkage

Jordbærgrød:

  1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand i min. 20 minutter.
  2. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukkeret.
  3. Kom jordbær, vaniljesukker, sukker, fintrevet citronskal, og -saft og hyldeblomstsaft op i en gryde og bring det i kog. Lad det småsimre i ca. 20 minutter under låg.
  4. Blend grøden til en fin pure med en stavblender.
  5. Rør maizena og vand sammen og hæld det op i pureen, og bring det i kog i 2 minutter, imens der konstant røres.
  6. Tag gryden af varmen og rør den udblødte husblas ud i pureen.
  7. Lad jordbærgrøden svale til den er håndvarm og hæld den herefter over kagen, og stil kagen tilbage på køl i mindst 2-3 timer eller gerne natten over.
  8. Befri kagen fra formen og placer den på et fad.

Marcipanomslag:

  1. Piske fløden til flødeskum og smør kagens kant op.
  2. Udrul marcipan i lidt flormelis, og rul den omkring kagens kant.

lagkage

Pynt:

  1. Pisk fløden til en sprøjtefast flødeskum og kom den op i en sprøjtepose med en stjernetylle.
  2. Afsæt små flødeskumstoppe på kagen og dekorere med små marcipanroser af overskydende marcipan fra omslaget

lagkage

Opskriften er udviklet af  Ditte Julie jensen – fra den store bagedyst 2015. Få mere inspiration på hendes blog: dittejuliejensen.dk