Glutenfakta

  • Gluten er et protein, der findes i kornsorterne hvede, rug, byg. Flere tror at der er gluten i havre, hvilket ikke er tilfældet. Havre er fra naturen side glutenfri, men kan blive forurenet med gluten fra andre kornsorter i produktionskæden, fra dyrkning til det færdige produkt. Derfor er der efter spor af gluten i havre.
  • Glutenfrie produkter er baserede på hvedestivelse, hvor proteinet gluten er fjernet.
  • Som glutenallergiker skal du være opmærksom på at få fibre nok, eftersom du ikke kan spise brød af hvede, rug, byg og havre.
  • Hvis du som glutenallergiker spiser mad med gluten, skades tyndtarmens slimhinde. Fimrehårene i tarmen bliver ødelagt og tarmen bliver dårligere til at optage næringsstoffer som f.eks. jern og vitaminer.
  • Det er vigtigt hele tiden at være opmærksom på, hvad du spiser. Selv små mængder gluten kan skade tarmen.
  • Cøliaki forsvinder ikke med alderen. Hvis du er glutenallergiker skal du spise glutenfrit hele livet.