10 glutenfrie opskrifttips

  1. Sådan håndterer du dejen: Glutenfrit brød bliver saftigst hvis dejen er relativt løs hældes ud i bageforme. Dejen kan faktisk også presses ud til boller vedhjælp af en dejsprøjte eller en fra en plasticpose med afklippet hjørne.
  2. Sådan får du brødet til at hæve ordentligt: Tilsæt dejen 1-3 tsk sukker eller bagesirup, så hjælper du hævningen godt igang.
  3. Sådan giver du brødet en jævn overflade: Pensl eller spray brødet med vand og stryg overfladen med en ske eller dejskraber – drys evt. med sesamfrø eller boghvedeflager inden du lader brødet hæve, så får du en flot og jævn overflade. Hvis du ikke ønsker at garnere med frø eller flager kan du blot pensle eller spraye brødet med koldt vand mod slutningen af bagetiden.
  4. Sådan holder brødet sig bedst: Den bedste måde at opbevare glutenfrit brød på er at fryse det. Lad det færdigbagte brød køle helt af, skær det derefter i passende skiver, der fordeles i fryseposer. De frosne brødskiver kan derefter fint puttes direkte i brødristeren eller gratineres med pålæg i ovnen.
  5. Sådan får du et mere fiberrigt brød: Ønsker du et brød med et højere fiberindhold kan du udskifte ¼ af melblandingen med fibermix.
  6. Sådan undgår du for meget støv: Glutenfrit mel støver mere end almindeligt mel. Den bedste måde at undgå for meget støv på er først at vende melblandingen sammen med dejvæsken med en ske eller trægaffel. Derefter kan du sagtens arbejde dejen sammen i røremaskine eller med håndmixer.
  7. Sådan får du flotte portionsbrød: Når du bager portionsbrød skal du forsøge at få overfladen så jævn og fin som muligt. Placér brødene så tæt ved hinanden på bagepladen at de hæver sammen – så vil brødene støtte og holde hinanden oppe. Hvis du derefter pensler brødenes overflade med smeltet margarine eller olie lige inden bagningen er det let at dele dem igen når de er færdigbagte.
  8. Sådan lykkes du med bløde kager: Bland smagsingredienserne med melblandingen inden du rører blandingen ned i dejvæsken – så behøver du ikke bearbejde dejen så længe, og samtidig bliver kagen mere luftig.
  9. Prøv dig frem! Lav gerne en prøvekage når du bager småkager og småbrød. Hvis dejen flyder ud under bagningen kan du blot tilsætte lidt mere melblanding i dejen. Hvis det derimod er svært at forme kager og brød, og dejen måske smuldrer for meget, kan du tilsætte lidt mere madfedt eller dejvæske.
  10. Sådan får du en god tærtedej: Glutenfri tærtedej bliver ofte meget porøs og kan være svær at håndtere og forme. Det bliver dog lettere hvis du lægger den mellem to stykker plastfilm og ruller den ud. Træk så forsigtigt det øverste folielag af og løft dejen i det nederste når du placerer (vender) dejen i tærteformen. Træk forsigtigt det andet folieark af og tryk dejen på plads i formen. Prik huller i kanten med en gaffel og forbag tærtedejen i ca. 10 min. ved 175° inden du hælder dit fyld i. Hvis du udskifter halvdelen af madfettet med kvark bliver dejskallen stærkere.

Mini-opskrift

  • Melblanding i madlavning: Sauce til 1 portion: 3/4–1 tsk madfedt, 2 tsk Valsemøllen Mjölmix, 1 dl væske (fløde, mælk, vand, opløst bullion eller fond).
  • Stuvning til 1 portion: 3/4–1 tsk madfedt, 1 spsk. Valsemøllen Mjölmix, 1 dl væske (fløde, mælk, vand, opløst bullion eller fond).