Bageskolen

Bageskolen

Tip no. 010 / Frisk brød fra frost

Der er ikke noget, som smagen af nybagt brød. Heller ikke når det kommer lige fra frost. Her får du en masse god råd, tips og tricks til, hvordan du bedst nedfryser og optør brød, så det bevarer krummen og den gode smag.


Når man bager, er arbejdet omtrent det samme, hvad enten man laver en lille eller stor portion. De fleste bageovne kan rumme deje indtil 1 kg mel, og det er rart at kunne sætte friskt brød på bordet. Alt gærbrød skal være færdigbagt, før det fryses.

Nedfrysning
Alt brød der indeholder gær skal være helt færdigbagt, før du kan fryse det ned. Det bedste resultat opnår du ved at pakke brødet ned i fryseposer, inden det når at blive helt koldt. Et godt trick er at skære brødet i skiver og pakke det ned med mellemlægspapir – så er det nemt at tø lige præcis den mængde op, som man skal bruge. Husk at brødet ikke på pyntes eller glaseres på nogen måde, inden det fryses ned. Brød bagt med gær kan holde sig i 4-6 måneder ved -18°C. Hvis der er meget fedtstof i dejen, holder brødet dog knapt så længe. Kager kan holde sig 3 måneder i fryseren.

Optøning
Optøning af store brød tager cirka 3-4 timer ved stuetemperatur i posen. Skal man bruge brødet om morgenen, er det en god idé at tage det ud af fryseren til optøning om aftenen. Er det nødvendigt at optø brødet i ovnen for et hurtigere resultat, er det bedst at pakke brødet ind i alufolie den første halvdel af tiden. Hvis det er brød i skiver, du skal optø, så tager det ca. 15-20 minutter ved stuetemperatur i posen. Du kan også bruge din brødristeren eller tø brødet op ved at lune det 2-3 minutter på en stegepande – husk at panden skal være teflonbehandlet. Optøning af rundstykker, flutes, boller eller andet lignede tager ca. 30 minutter ved almindelig stuetemperatur. Brødet kan også optøs i ovnen på 200°C i 5-10 minutter.

Del

Print